Translate

wtorek, 6 maja 2014

Oliwa z oliwek & olejek rycynowy

Na wstępie chcę powiedzieć, że jeżeli ktokolwiek chciałby się czegoś dowiedzieć, o coś spytać, możecie pisać na " lalu063@gmail.com ", a ja postaram się pomóc w postaci nowego wpisu
_______________________________________________________________________________________
Oliwa z oliwek
(w skrócie OzO)


Zastosowanie w kosmetyce
- łagodzi suchą skórę i podrażnienia
- ma działanie przeciwzmarszczkowe
- jeśli masz spierzchnięte usta zmieszaj łyżeczkę OzO z łyżeczką miodu, nałóż na usta i voilà
- można dodać parę kropel do kremów, które używamy na co dzień
- jeśli chcesz odżywić i nabłyszczyć włosy -> nałóż na nie OzO na jakiś czas. Najlepiej związać włosy, zawinąć folią i dodatkowo ręcznikiem. Pod wypływem ciepła będzie lepsze działanie. Możesz zostawić nawet na parę godzin. Możecie to modyfikować. Czyli dodawać parę kropel olejku rycynowego, trochę cytryny, jogurtu naturalnego czy żółtkipo z jajka. Wolna amerykanka ;)
- pomaga w walce z łupieżem, łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry
- jeśli chcesz odżywić i nawilżyć ciało posmaruj się OzO ;) lub dodaj trochę do kąpieli
- możesz zrobić peeling do ciała z soli i z OzO. Nie dość, że złuszczysz martwy naskórek to bardzo nawilżysz ciało ;)
- wzmacnia kruche i łamliwe paznokcie (tak samo jak cytryna). Najlepiej jest zrobić mieszankę. Przygotuj ciepłą wodę w pojemniku, dodaj sok z cytryny i trochę OzO
- możesz na noc zrobić kompres na dłonie. Wsmaruj OzO, włóż rękawiczki kosmetyczne i  dobranoc :P
- chroni skórę przed utratą wilgoci
- chroni skórę przed promieniami UV
- nadaje się do zmywania makijażu

Zastosowanie w medycynie
- ma działanie przeciwzapalne
- przeciwdziała zakrzepom
- chroni przed rozwojem miażdżycy, nowotworów, osteoporozy i krzywizny
- przeciwdziała zaparciom
- przyjmowana przez kobietę w ciąży chroni dziecko przed zachorowaniem na astmę oskrzelową i alergię
___
OzO nie może zabraknąć w naszym jadłospisie. Dodajemy jako dodatek do sałatek, makaronów. Używamy do smażenia i pieczenia - należy jednak pamiętać, aby temperatura nie była zbyt wysoka, gdyż OzO straci swoje właściwości, a tego przecież nie chcemy ;)
Co najważniejsze - spowalnia proces starzenia ! ;)

_______________________________________

Olejek rycynowy

O olejku rycynowym nie raz wspominałam

Stosujemy go przede wszystkim zewnętrznie. Nie polecam pić :) jest środkiem przeczyszczającym :P
Jak działa i jak stosować? 
Rewelacyjnie nawilża. Nie będę pisała drugi raz zastosowania w kosmetyce, ponieważ działa podobnie jak OzO jednak ja osobiście wolę własnie olejek rycynowy ♥
Dodam, ze dodatkowo radzi sobie z trądzikiem. 
Jeśli chodzi o włosy polecam zrobić mieszankę z olejku rycynowego i z OzO. Musicie trochę podgrzać o.rycynowy, gdyż ciężko się go nakłada. Rada dla blondynek .. nie róbcie tego za często - o.rycynowy może (nie musi) odrobinkę przyciemnić włosy. Nie jest powiedziane, że to zrobi.
I na koniec moje ulubione zastosowanie tego olejku. Rzęsy .. Są mięciutkie, odrobinę ciemniejsze i zdrowsze :) 
Przed stosowaniem olejku rycynowego zrobiłam zdjęcie swoich rzęs, aby po jakimś czasie porównać. Niestety mam telefon w naprawie, więc nie mogę zrobić drugiej fotki. Jak odbiorę telefon, pierwsze co zrobię to zdjęcie rzęs. Wstawię wtedy obie fotki.

6 komentarzy:

  1. olejek rycynowy jest dobry na włosy ;3 a oliwa z oliwek też nawet dobra chociaż jakoś mnie nie przekonuje ;p

    kinja-kinjaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. stosowałam już olejek rycynowy na włosy i naprawdę podobało mi się to, co z nimi zrobił.

    http://waysaboutme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Stosuję olejek rycynowy ;-)

    + Obserwuję ;-)
    http://monika-jb.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Olejowanie włosów jest najtańsze i chyba najskuteczniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Stosuję i polecam olejek rycynowy.

    http://oflifecaroline.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam. Stosuję
    Zapraszam:
    http://nikola555.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń